Irlantilaiskierroksilla

Ring of Kerry, juoksulenkki vihreän saaren maisemissa, historiaa avaava linnamuseo ja irlantilainen pubikierros. Nyt on aika monta kierrosta koettuna tässä hyväntuulisten ihmisten maassa.


Ring of Kerry -kierros on ehdottomasti kokemisen väärti. Maisemat ovat huikeat, niin karua ja kaunista. Kierroksella voi vierailla muun muassa Kerry Cliffseillä, kalliolla joiden muoto luotiin 400 miljoonaa vuotta sitten.

Historiasta pitävälle sopiva kohde on myös Burranty Castle ja Folk park. Sieltä löytyy iso linna ja pikkuinen kylä, kumpikin on hyvä aikamatka menneisyyteen. Pubikierros puolestaan on hyvä näköalapaikka nykyisyyteen. Siellä kuulee myös vakavaa pohdintaa asiasta kuin asiasta. Eräänkin miesporukan syvällisiä keskusteluja kuunneltuani oli pakko käydä tarjoilijalta kysymässä, että puhuvatko miehet usein kaljatuopin ääressä tuolla tavoin. Kyllä kuulemma puhuvat, ja kun tarjoilija kuuli minun olevan Suomesta, hän lisäsi: Me vihaamme brittejä yhtä paljon kuin te venäläisiä.

Vietimme reissun viimeisen viikonlopun Kilkennyssä, noin parinkymmenen tuhannen asukkaan pikkukaupungissa. Kun edellinen majoitus oli hulppea mökki merenrannan lähellä, täällä majoituimme pubin yläkerrassa sijaitsevaan B&B-paikkaan. On kiva, kun on vähän kontrastia. Tosin illalla nukkumaan mennessä alakerrasta kantautuva musiikki oli sen verran kovalla, että välillä tuli mietittyä, että oliko tämä nyt sittenkään järkevä valinta. Toisaalta sijainti oli loistava ja pubimiljöössä nautitussa aamupalassa omanlaisensa fiilis. Vaihtelu on aina niin virkistävää.

Hiukan harmitti, kun tuli käytyä ennen aamiaista juoksulenkillä linnan muurien ulkopuolella. Jos olisin tiennyt, että paria tuntia myöhemmin samassa paikassa muurien sisäpuolella on joka lauantai juoksutapahtuma, olisin osallistunut siihen. Mainio idea lisätä kaupungin yhteisöllisyyttä, osa porukasta juoksi lastenvaunujen ja osa koirien kera. Ikähaitari oli alakouluikäisestä eläkeläisiin.

Auton tankissa oli sen verran runsaasti bensaa jäljellä, että päätimme viimeisenä reissupäivänä lähteä sunnuntaiajelulle Dublinin alapuolella sijaitsevalle Wicklow’n vuoristoon. Siellä sijaitsee yksi Irlannin tunnetuimmista nähtävyyksistä, varhaiskeskiajalla perustetun Glendaloughin luostarin rauniot.

Viimeisen yön majapaikka löytyi kätevästi noin kymmenen kilometrin päästä lentokentältä, viihtyisästä Malahidesta. Upean Grand Hotelin hinta-laatusuhde on kohdallaan, aamiainenkin oli tosi kattava. Siellä olisi ollut myös kuntosali ja uima-allas, joka jäi nyt kokematta. Onneksi tajusimme, että kannattaa palauttaa vuokra-auto jo edellisenä iltana ja välttää näin paniikki ennen aamulentoa. Meillä ei ollut nimittäin aavistustakaan, miten pitkään auton palautustarkastus tulisi kestämään. Se oli huippuidea, sillä vuokra-autofirman löytäminen lentokenttäalueelta ei ollutkaan niin helppo rasti kuin voisi etukäteen kuvitella. Varsinkin kun satoi kaatamalla ja tuli pimeä. Siinä vierähti autoillessa puolisentoista tuntia ennen kuin löysimme oikean osoitteen.

Kymmenen päivän kokemuksen perusteella voin sanoa, ettei Irlantia turhaan kehuta matkakohteena. Kaunis ja vauraan oloinen ystävällisten ihmisten maa, jossa taksikuskikin laulaa aariaa.

2 vastausta artikkeliin ”Irlantilaiskierroksilla

  1. Mitens tuo autoilu tuolla sujui. Oliko hankalaa tottua “väärällä” puolella ajamiseen.
    Millaiset säät teidän matkalla vallitsi, vai olitteko nyt syksyllä reissussa?
    Saako n. kustannuksia udella?

    • Moro, yllättävän helppoa oli ajella väärällä kaistalla ja nyt Suomessa palautua toiselle kaistalle. Meillä oli paikallisten mukaan vuoden paras viikko säiden suhteen, vain muutama sadepäivä. Kustannuksista sen verran, että lennot olivat kahdelta noin 500 euroa, autonvuokra kahdella kuskilla vähän yli 300 euroa ja polttoaine noin 120 euroa (1200 kilometriä). Majoitukset kymmeneltä päivältä (hotelleja, majataloja ja Airbnb) reilu tonni kahdelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *